keskiviikko 19. elokuuta 2015

Puolet suomalaisista kannattaa yhteiskuntasopimusta, keinoja vain alle kolmasosa

Elinkeinoelämä ja oikeistopuolueet talouspoliittisine "totuuksineen" ovat tänään toitottaneet jokaisessa mahdollisessa mediassa sitä, kuinka kuuliaat suomalaiset ymmärtävät talouden tilanteen ja haluavat yhteiskuntasopimusta.

Tämän rummutuksen tueksi on otettu Ylen kysely. Nyt voisi taas puhua siitä, kuinka helppo on väännellä ja käännellä asioita sellaiseksi, että ne tukevat omia argumentteja. Tähän on tänään päätynyt mm. EK:n viestintäpäällikkö Jouni Kemppainen twiitissään.


Yhteiskuntasopimusta kannatetaan kyllä. Sitä vaan ei kannateta lainkaan siinä muodossa, kuin nämä Ylen kyselyllä omaa agendaansa ajavat ihmiset haluaisivat.

Ensinnäkin nolla prosenttia ihmisistä vastasi yhteiskuntasopimuksesta kysyttäessä suostuvansa siihen ehdottomasti, joka oli vahvin myönteinen vaihtoehto. Tämä 53% vastasi todennäköisesti hyväksyvänsä yhteiskuntasopimuksen ajatuksen. Jotta... No se on jo itsessään melko vahva viesti.

Otetaanpa sitten käsittelyyn muita kysymyksiä.

Työpäivän pidennystä kannattaa noin kolmannes (36% ehdottomasti tai todennäköisesti)
Lomarahoista luopumista kannattaa reilusti alle kolmannes (27% ehdottomasti tai todennäköisesti)
Arkipyhien siirtämistä kannattaa vajaa puolet (48% ehdottomasti tai todennäköisesti)

Vain ensimäisen sairaslomapäivän palkattomuutta (52%) ja työaikapankkien käyttöä (76%) kannatti yli puolet vastaajista. Lisäksi kyselyssä ei oltu lainkaan eritelty vastaajia sen mukaan, minkälaista työtä he tekevät. Eli samoihin kysymyksiin vastasi niin työajaton, työtön, palkkatyössä oleva kuin Elinkeinoelämän keskusliiton mahdollinen johtajakin. Kyselyssä, jossa selkeästi kysyttävät asiat olivat vain palkansaajan etuisuuksiin koskevia tällainen rajauksettomuus ei ole kaikkein paras mahdollinen tapa toteuttaa kysely.

Tämähän ei ole Etelärantaa ja sen vasalleja haitannut pätkääkään. Heillä on takanaan pääministerin ja hallituksen täysi tuki kampanjassa, jossa ihan jokainen Suomen taloudessa huonosti oleva asia yritetään kaataa palkansaajajärjestöjen ja lopulta palkansaajien syyksi ja niskaan. He ajavat tätä ajatusta kovaa ja korkealta. Siihen löytyy artikkelia ja asiantuntijaa vaikka kuinka paljon. Toisenlaisia ajatuksia kannattavat taloustieteilijät yritetään leimata poliittisiksi tai muuten vaan vähän tyhmiksi.

Tottakai EK:n tehtävä on ajaa omaa etuaan. Se on eturyhmä. Ei se ole Suomen eturyhmä. Se on työnantajajärjestöjen etua ajava ryhmä. Se vain sattuu saamaan aivan liikaa ääntä tällä hetkellä, koska Sipilän hallitus on luopunut kolmikannan ajatuksesta ja ratsastaa yritysmaailman rahoilla ja äänellä.

Ja vastaehdotuksia on kyllä annettu. Niitä on antanut oppositiopuolueet, erilaiset taloustieteilijät ja palkansaajajärjestöt. Nämä vaan ei kelpaa. Niistä ei voi edes neuvotella, koska Häkämies ja kumppanit on kietonut hallituksen Stubbin superoikeistolaiseen talouspolitiikkaan. Stubbin poliittisia taitoja pitää vaan taas kerran ihailla. Koskaan ennen ei ole kolmanneksi suurin eduskuntapuolue saanut muita hallituspuolueita talutusnuoraansa yhtä tehokkaasti kuin nyt. Sipilä on täysin hampaaton, Soini liian suurissa kengissä ja Stubb pyörittää valtiopäiviä niin kuin haluaa.

Siellä sitten takana EK hymyilee, hyvinvointivaltio pikkuhiljaa ajetaan alas ja toivotaan parasta, että sieltä jostain nousee uutta hyvinvointia. Kyllä sitä tulee, mutta se tulee olemaan yhä harvemmille. Se on se pelottavin ajatus.

0 comments: