perjantai 4. syyskuuta 2015

Valtion varainsiirtoministeriöstä päivää

Tykkään tosi paljon Kasper Strömmanin blogista. Se on kaikessa korniudessaan hauskaa ja älykästä tekstiä. Aika paljon vahvempaa ja tehokkaampaa kuin vaikkapa yksikään iltapäivälehtien blogi.

Kasperin blogin hengessä ajattelin uudelleenkirjoittaa ikivanhan lukioaikaisen tekstini valtion varainsiirtoministeriön virkamiehen vierailusta. Silloin asia taisi käsitellä EU:n jäsenmaksuja ja euroon siirtymisen pelkoja.

*Ringring*

-Kalevi Alahuhta

-No hei Kalevi. Se on Mikko Hämeen-Savo valtion varainsiirtoministeriöstä hyvää päivää.

-Hei...

-Olet ilmeisestikin vanhainkoti Hopeasiiven toiminnanjohtaja? Papereiden mukaan teillä on siellä kaksikymmentäkuusi asukasta tällä hetkellä?

-Juu. Kyllä näin on.

-Noniin. Nythän tästä sitten päästäänkin hienosti asiaan. Homma on nyt niin, että meidän pitää siirtää teiltä seitsemäntuhattakuusisataakaksikymmentä euroa tuonne Vaajakosken uudelle vastaanottokeskukselle.

-Mitä? Mistä meiltä nyt sellainen summa yhtäkkiä saadaan?

-No minä tuossa laskeskelin, että teiltä löytyy sieltä ainakin ylimääräinen sosiaalitilan radio. Se on helposti se kaksikymppiä siinä heti. Kaksi tuhatta euroa saadaan kun jätetään jokaviikkoinen musiikkihetki väliin ja loput sitten tulee ihan suoraan tuolta työtunneista. Ei teidän näistä tarvitse huolehtia kuulkaa. Se on minun työtäni.

-Mutta eihän me voida mistään työtunneista leikata, kun nyt jo mennään minimimiehityksellä. Eikä se kai muutenkaan näin voi toimia? Eikö meidän rahat ole meidän rahoja? Mehän ollaan yhdistyspohjalta toimiva voittoa tavoittelematon yhteisö kaiken lisäksi.

-Niinhän sitä voisi luulla. Katsokaas juuri sitä varten meillä on olemassa tämä meidän valtion varainsiirtoministeriö, tai tuttavallisemmin VVSM. Me siirrellään rahoja, jotta budjeteissa ei tarvitse eri ministeriöiden huomioida mitään tällaisia kuluja tai menoeriä. Ihan otetaan jokaiselta tasaisesti. Juuri tuossa nappasin yhdeltä peruskoululta kaikki matematiikan oppimateriaalit ja myytiin ne huuto.netissä, jotta saatiin Korppoon vastaanottokeskukseen laajakuvatelkkari.

-Laajakuvatelkkari? Tuohan on täysin naurettavaa?

-Minun tehtäväni ei ole arvioida sellaisia asioita, vaan tehdä laskelmat. Sain juuri muuten sähköpostiviestin, että avataan kaksi uutta vastaanottokeskusta, joten otetaan teiltä myös jugurtit ja se vanha tuolinselälle asetettava hierontalaite. Se menee kuulkaa nopeasti nykypäivänä, kun niin monella on selkäongelmia.

-Mutta ettehän te nyt vaan voi viedä rahaa tuolla tavalla? Kyllähän ne asiat päätetään ihan muilla tasoilla.

-Tämähän on yleinen harhakäsitys. Kyllä maailma toimii juuri niin, että kun jossain tarvitaan rahaa niin sitten me sitä otamme muualta. Ja kun tuolta teidänkin tilitietoja katsoo niin ei sitä rahaa juuri ole. Teidän asukkaiden kansaneläkeosastahan me jo sataneljä euroa otamme joka kuukausi, jotta saadaan vankiloihin laajakaista.

-Mitä? Siis yksityisiltä ihmisiltä otatte tililtä rahaa?

-Ei suinkaan. Ei se raha ehdi sinne tilille asti. Silloinhan siitä saattaisi tulla korkoja ja muita hyödykkeitä. Me olemme sopineet Kelan, pankkien, työnantajien ja eläkefirmojen kanssa, että saamme rahat suoraan heiltä. Näin he pystyvät saamaan hyödyn itselleen noista maksupäivistä ja muista teknisistä seikoista. Ei tarvitse ihmisten huolehtia turhaan tästä asiasta. Tulisi vaan harmitus.

-Miksi sitten valtiolla on edes eri ministeriöitä ja budjetteja ja virkamiehiä, jos te kerran vaan päätättte mihin raha menee?

-Kyllähän nyt ihmiset töitä tarvitsee. Olisihan se hirveää, jos valtiolla kolmekymmentä vuotta ollut palkanmaksaja joutuisi työttömäksi ihan tuosta vaan. Ollaan jo sen verran paljon napsittu tuolta TE-rahoista nimittäin, että viimeksi jouduttiin Espoosta viemään sellainen vanha korkkinen ilmoitustaulu ja muoviset lomaketelineet, kun ei niillä ollut enää muuta. Työntekijätkin olivat töissä enää kolmasti viikossa puolitoista tuntia kerrallaan.

-Minä valitan tästä Iltalehteen ja Ylelle ja Maikkarille. Kyllä tällainen toiminta on ihan epäreilua.

-Se on tietysti teidän oikeutenne. Valitettavasti vaan Iltalehdellä on kiire keksiä nasevaa otsikkoa äidistä, joka närkästyi lapsensa matematiikan oppivälineiden surkeasta tasosta. Kyllä on kamala katsoa tuota peruskoulujen meininkiä tällä hetkellä.

-Tehän puhutte juuri siitä samasta asiasta, josta itse kerroitte vieneenne ne materiaalit?

-Niin, mutta eihän me nyt sitä tietenkään yleisölle kerrota. Kyllähän teidänkin nyt pitää ymmärtää, että kansan on parempi luulla, että maata johdetaan järkevästi ja toimivalla tavalla. Että meillä ihmisillä olisi vastuualueita ja, ettei kaikessa olisi kysymys tästä kuuluisasta nollasummapelistä.

-Mutta niinhän te juuri sanotte, että on!

-Niinhän se onkin. Jokainen vastaanotettu turvapaikanhakija tarkoittaa yhdeksääkymmentä jugurttiannosta vanhainkodista, kolmea leikkikentän hiekanvaihtoa ja seitsemää leikkeleetöntä päivää päiväkodissa. Ne ovat ihan standardilukuja. Jos tähän joudutaan lisäämään esimerkiksi näitä älypuhelimia ja muita niin sitten joudutaan tietysti laskemaan uudelleen. Kaikki tässä ovat kuitenkin mukana.

-Tämän täytyy olla tosi huono vitsi...

-Niinhän sitä voisi kuvitella. Mutta ajatelkaapa, että Suomessakin on kymmeniä, jopa satoja tuhansia ihmisiä, jotka oikeasti ajattelevat näin. Onneksi suurin osa kansasta on saatu huijattua tähän ajatukseen valtion talousarviosta ja kaiken maailman muista humpuukijutuista. Kyllä me ihan päivittäin täällä käteisellä, tavaroilla ja pankkikorteilla hommat hoidellaan. Siitä puheen ollen, mikäs tuo teidän Visa Electronin tunnusluku olikaan?

-Mihin te nyt sitä tarvitsette? Ettekö te jo luetellut mitä meiltä tarvitaan?

-Niin mutta katsokaas, kun ei tämä puhelukaan ilmainen ole. Tai olisi se tietysti käytännössä ilmainen nykypäivänä, mutta me käytämme vielä vanhoja lankaliittymiä. Niissä on sellaista turvallista, fyysistä substanssia. Meiltä mies kävi jo teidän lompakkonne hakemassa. Ajokorttikuva on muuten oikein osuva. Jotta mites se tunnusluvun kanssa?

-En todellakaan kerro teille tunnuslukuani.

-3499 kiitos.

-Mitä?! Enhän minä edes sanonut sitä.

-Me olemme erittäin päteviä täällä virastossa herra Alahuhta. Kiitämme yhteistyöstä. Henkilökohtaiselta tililtänne on veloitettu 98€. Sillä saadaan Aku Ankan vuosikerta tänne toimistolle. Se on kyllä virkistävä piristys arkeen.

-Niin kai sitten.

-Noniin nyt on hyvä asenne. Ministerit järjestävät huomenna tiedotustilaisuuden. Kannattaa katsoa. Me täällä poikien ja tyttöjen kanssa naureskellaan aina kun ne yrittävät pokkana selittää jostain sadoista miljoonista ja miljardeista. Ei meillä sellaisia summia ole koskaan ollutkaan. Nyt pitää kuitenkin lopettaa, koska pitää tässä vielä järjestellä rahat tuolle Pisararadalle. Se on kuulkaa aika monta naurisviljelmää ja nuorisotalon biljardipalloa, jotta saadaan kilometri junarataa.

-Niinhän se varmasti on.

-Mukavaa päivänjatkoa. Tullaan sitten myöhemmin hakemaan ne jugurtit.

-Niin. Kiitoksia.

-Eihän tässä mitään. Työtämme vaan tehdään.


Jos tämä on käsityksesi siitä miten asiat maailmassa toimivat, et todennäköisesti myöskään ymmärtänyt sarkasmia kirjoituksessa. Siksi laitetaan tähän loppuun vielä tällainen selitys. TEKSTI ON VITSI! OIKEASTI ASIAT EIVÄT TOIMI NÄIN! KAIKKI RAHA TUOLLA EI OLE POIS AUTOMAATTISESTI TÄÄLTÄ! Riittikö?

2 comments:

Päivi kirjoitti...

Tuli Orwellimäinen tunnelma kun luki tekstiä ;) mutta eikös ne asiat toimikin juuri noin ? ;)

Timo K kirjoitti...

Onneksi ei taida toimia ihan noin. Orwelliläinen tunnelma otetaan suoraan suurena kohteliaisuutena vastaan.