keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Voihan loukut

Seuraava kertomus on täysin kuvitteellinen, mutta käytyjen keskustelujen perusteella perustuu faktoihin.

Olipa kerran isä, joka halusi käyttää hoitovapaan mahdollisuutta. Tämä sopi perheelle vallan hyvin ja isä, jonka määräaikainen työsopimus loppui, jatkoi tästä hoitovapaalle perheen puolitoistavuotiaan lapsen kanssa. Lapsen äiti lähti takaisin omaan työhönsä.

Perheelle oli samaan aikaan odotettavissa myös uusi lapsi. Isä oli laskenut, että ehtisi olla hoitovapaalla hiukan alle puoli vuotta, jonka jälkeen äidin jäädessä äitiyslomalle kannattaisi ainakin toisen perheestä käydä töissä. Koskapa vakituista työsuhdetta ei ollut aiemmin ollut, ajatteli mies tekevänsä oman alansa lyhytaikaisia sijaisuuksia. Näitä kun oli suurehkossa kaupungissa aina paljon tarjolla.

Vuodenvaihteen aikaan on kuitenkin sellainen ajankohta, jolloin isän alalla ei melkein kuukaudeksi ole sijaisuuksia tarjolla. Tältä ajalta hän ajatteli hakea ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, koska on siihen täysin oikeutettu tehtyään alansa töitä ennen hoitovapaata kahdeksan vuoden ajan.

Hän myös tiesi, että vuodenvaihteen jälkeen sijaisuuksia riittäisi taas vaikka kuinka paljon. Itse asiassa suurimmassa osassa työpaikoista sijaisista on usein jopa pulaa.

Isä päätti kuitenkin tarkistaa vielä asiat varmuuden vuoksi valtion virastosta, oman ammattiyhdistyksensä työttömyyskassalta ja te-toimistolta. Siitä alkoikin mielenkiintoinen tie.

Koska mies oli ollut hoitovapaalla, mutta hänellä ei ollut vakituista työsuhdetta laskettaisiin ansiosidonnainen päiväraha hänen edellisen työsuhteensa tuloista. Tämä on aivan järkevää.

Jos mies kuitenkin tekisi näitä lyhytaikaisia sijaisuuksia, sidottaisiinkin ansiosidonnainen niihin, jolloin sen arvo laskisi huomattavasti. 

Saadakseen ylipäänsä ansiosidonnaista päivärahaa miehen tuli tietysti ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Mikäli hän ollessaan työtön työnhakija tekisi näitä lyhytaikaisia sijaisuuksia menettäisi hän automaattisesti koko työttömyysturvan. Saman tien, eikä vain siltä ajalta kun hän ollut tekemässä näitä sijaisuuksia vaan menettäisi toistaiseksi oikeuden siihen työttömyysturvaan ja ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Hakiessaan työttömyysturvan kautta ansiosidonnaista päivärahaa mies tietysti myös sitoutuu hakemaan töitä. Tämä kävisi miehelle vallan hyvin. Tokihan hän hakisi töitä, jos sellaisista ilmoitettaisiin. Ei tämä olisi huono juttu. Parempihan tietysti olisi, jos sattuisi löytymään joku kiva pidempi työjakso.

Paitsi että hänelle voitaisiin nykytilanteessa tarjota myös täysin muuta kuin oman alan työtä, joka vaikuttaisi suoraan alentavasti tuleviin ansiosidonnaisiin tai kieltäytyessään näistä menettäisi hän työttömyysturvan kokonaan.

Miehen vaihtoehdot ovat siis melko selvät. Joko hän tekisi lyhytaikaisia sijaisuuksia, siis töitä ja olisi ilman minkäänlaisia tuloja vajaan kuukauden joulu- tammikuun vaihteen. Tämä myös vaikuttaisi alentavasti suoraan hänen tuleviin ansiosidonnaisiin päivärahoihin, mikäli sellaisia hakisi myöhemmin.

Vaihtoehtoisesti hän ilmoittautuisi työttömäksi työnhakijaksi ja saisi ansiosidonnaista päivärahaa. Näin hän voisi saada jonkinlaista tuloa myös tuolta ajalta, jolloin oman alan töitä ei ole tarjolla. Vuodenvaihteen jälkeen hän voisi sitten hypätä pois ansiosidonnaiselta ja jatkaa lyhytaikaisten sijaisuuksien tekemistä kunnes keväällä alan työpaikkoja taas paljon aukeaisi hakuun. Tällöin hänen kuitenkin tulisi aktiivisesti epäonnistua työpaikkojen saamisessa jottei menettäisi huomattavaa summaa ansiosidonnaisen päivärahan laskennassa.

Eli siis tälle kuvitteelliselle isälle on kannattavampaa istua perseellään ja tyriä työhaastatteluja, kuin tehdä aktiivisesti töitä etsiessään pidempiaikaista ja pysyvämpää työpaikkaa. Tämähän on sitä äärimmäisen aktivoivaa työvoimapolitiikkaa. 

Ja ei en nyt tarkoita, että pitäisi vaikka luopua ansiosidonnaisesta, vaan mietin että miten voitaisiin tehdä lyhyistä vapaaehtoisista työjaksoista huomattavasti paljon kannattavampia.

Onko meillä ihan oikeasti näin tyhmä systeemi?

Voitaisiinko ottaa perustulo käyttöön? 

0 comments: